مقاله ها
1404/01/24
نویسنده : مهندس مسعود عزیزی - دکتر سید محمد مهدی هادوی

جایگـاه و شـروع فرایند استانداردسازی یکی از موضوعات مهم و مورد مطالعه تمام کسانی است که در فعالیتهای مرتبط با این فرایند درگیر می باشند، نمودار زیر جایگاه استانداردسازی را نشان می دهد.

نـتخاب مـرحله ورود استانداردسـازی بسیار کلیدی است. نمی توان انتظار داشت که اگر فرایند استانداردسازی در مـراحل جنینـی و یـا تـولد تکـنولوژی و یـا حتـی مرحله پیری آن وارد شود، اثربخش باشد. در مراحل جنینی و تولد تکـنولوژی، اسـتقبال از تکـنولوژی بسـیار بالاست. در این مرحله اشتیاق محققین بحدی است که تمایل دارند از این تکنولوژی حداکثر استفاده را در فصول مختلف صنعتی نمایند. اما با توجه به اینکه هنوز نقاط ضعف و قوت تکنولوژی شـناخته نشـده اسـت، اسـتقبال عمـوم از بکارگیری تکنولوژی بسیار پایین است. در مرحله رشد از استقبال تکنولوژی کاسـته امـا بـا روشـن شـدن نکـات مـبهم آن، استقبال عامه افزایش می یابد. در مرحله پیری تکنولوژی، استقبال از تکـنولوژی بـه پایین ترین حد می رسد اما از طرف دیگر، تکنولوژی در سطوح مختلف زندگی مردم رسوخ کرده و لذا استقبال عامه به بالاترین حد خود می رسد.

بهتـرین زمـان بـرای استانداردسـازی در مـرحله رشـد اسـت. شـکل فـوق این مفهوم را بصورت شماتیک نشان می دهد. محدوده Ws مناسب ترین زمان برای استانداردسازی را نشان می دهد.

کاشی سردرب مغازه فروشگاه و پاساژ

محتوای استاندارد

اگـر تعـریف بـیان شده که ”کیفیت عبارت است از انطباق مقادیر تعیین شده با مشخصات فرآورده یا خدمت“ مبنا قـرار گیـرد و همانطور که ذکر گردید در استاندارد به کمک بیان قوانین، خطوط راهنما، مشخصات و یا نتایج فعالیتها، ســعی در رعایــت تولــید محصــولات بــا کیفــیت و نیــز ارائــه مطلــوب سفارشــات و خــدمات مدنظــر باشــد، لــذا می توان گفت موارد زیر حداقل مواردی است که می تواند در یک استاندارد بیان گردد:

1 )ویژگی ها و مشخصه های محصول

2 )ضرورتهای مورد نیاز محصول (مثلاً ایمنی)

3 )شاخص های عملیاتی و کاربردی

4 )روش های آزمون

در واقـع در اسـتاندارد، الـزامات و مشخصـه فنی محصول و حدود آن مشخص می گردد. این الزامات حسب مورد مـی تـواند شـامل مـواردی از قبیل: کیفیت مواد، فرمول، ترکیب، عملکرد، قابلیت اطمینان و مشخصه های محصول شـامل مشخصه های شیمیایی، الکتریکی، نیازمندیهای فیزیکی، ابعادی و همچنین مشخصه هایی مانند رنگ و وزن، که با عملکرد مرتبط است، باشد.

از طرف دیگر باید دقت داشت که یک استاندارد بایستی به گونه ای تدوین شود که محدودیتی برای تولید کننده از بابت استفاده از تکنولوژی روز ایجاد نکند. به عبارت دیگر نمی توان استاندارد را آنچنان تدوین کرد که اضافات موجب کمـرنگ شـدن اثربخشـی آن شـود. آنچه در موارد 4گانه بالا به عنوان حداقل موارد ذکر شده، شاید بتوان بگونه ای حالت بهینه مواردی دانست که در استاندارد باید آورده شود. استاندارد بایستی جامع موارد مورد نیاز و مانع اضافات باشد تا بتوان اثربخشی را از آن نتیجه گرفت.

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط